top of page

Welk verhaal kies jij?


Een poosje geleden zat ik in de trein en ik hoorde twee jongedames, die aan de andere kant van het gangpad zaten, samen praten. Ik schatte ze ergens begin 20. De één had blijkbaar net haar relatie verbroken en in de tijd die ik nodig had om op mijn bestemming te komen heb ik al haar ex-vriend zijn slechte eigenschappen, volgens haar dan, voorbij horen komen. Ik had oprecht bewondering voor haar vriendin, die haar liet praten, naar haar luisterde en die geen enkel oordeel velde over de ex-vriend, maar die wel af en toe haar vriendin een meelevend klopje op haar arm gaf.


Op een gegeven moment hoorde ik de eerste jongedame een verhaal vertellen dat me in gedachten terugvoerde in de tijd: soort van herkenbaar... en ik denk dat dit soort dingen bij meer stellen voor zijn gekomen, met alle gevolgen van dien. Wijsheid komt ècht met de jaren. Inmiddels kijk ik terug op mijn situatie destijds met een heel andere blik en zie ik glashelder de rol die ik zelf speelde en hoe mijn eigen keuzes mede de oorzaak waren van het verloop. En ook wat de onderliggende redenen waren voor mijn keuzes. Laat ik haar verhaal hier eens, met wat kleine aanpassingen, vertellen op verschillende manieren. Welk verhaal kies jij? (Hem/haar/hij/zij kan uiteraard voor alle personen staan!)


Verhaal 1: Je bent groot fan van Ed Sheeran en, o vreugde, er komt een extra concert, waar nog voldoende kaarten voor te koop zijn! Alleen: dat concert is op exact hetzelfde moment als de finale van de Champions League... en je partner is een groot voetbalfanaat. Zelf heb je he-le-maal niets met voetbal en je koopt twee kaartjes voor het concert. Voor zoiets unieks wil hij vast dat voetbal wel een keer laten schieten, toch? Dolenthousiast vertel je hem die avond dat je kaartjes hebt en hij reageert net zo blij als jij... totdat je hem vertelt op welke datum het is. Zodra hij die hoort zegt hij meteen dat je maar met je beste vriendin moet gaan, hij gaat de finale toch niet missen? Er ontstaat een fikse ruzie, je bent boos en teleurgesteld, vindt dat hij nooit iets voor je over heeft en dat het stomme voetbal altijd belangrijker voor hem is dan jij bent. Je besluit uiteindelijk met een goede vriend te gaan die ook niks met voetbal heeft.


Verhaal 2: Je bent groot fan van Ed Sheeran en, o vreugde, er komt een extra concert, waar nog voldoende kaarten voor te koop zijn! Alleen: dat concert is op exact hetzelfde moment als de finale van de Champions League... en je partner is een groot voetbalfanaat. Zelf heb je he-le-maal niets met voetbal, maar je weet hoe belangrijk het is voor je partner. En dus zit je die bewuste avond naast hem op de bank, brengt hem wat drinken en wat lekkers erbij. Als je hem zo blij ziet ben jij het ook, toch? Maar toch jammer van het concert. Je was zo graag gegaan. Ach ja.


Verhaal 3: Je bent groot fan van Ed Sheeran en, o vreugde, er komt een extra concert, waar nog voldoende kaarten voor te koop zijn! Alleen: dat concert is op exact hetzelfde moment als de finale van de Champions League... en je partner is een groot voetbalfanaat. Zelf heb je he-le-maal niets met voetbal, maar je weet dat het voor je partner belangrijk is, al vindt hij Ed Sheeran ook geweldig. Normaal gesproken zou je gelijk snel overleggen, maar hij is niet bereikbaar nu en de kaartjes gaan erg snel weg. Je besluit ze te kopen. Leuk als je samen met je partner kunt gaan, maar je hebt er ook alle begrip voor als hij liever de finale kijkt. Dan ga je lekker samen met je BFF en breng je een leuk T-shirt voor hem mee, ook prima. 's Avonds bespreek je het samen even. Je partner besluit met je mee te gaan, hij weet hoe graag je er samen heen wilt gaan. Alleen: tijdens het concert staat hij alleen maar op zijn telefoon te kijken hoe de stand is tijdens de finale en even later is hij zelfs helemaal verdwenen. Je vindt hem uiteindelijk, met wat anderen samen, in een rustig hoekje, waar ze gezamenlijk voetbal kijken op iemands telefoon. Was je maar met je bestie gegaan...


Verhaal 4a: Je bent groot fan van Ed Sheeran en, o vreugde, er komt een extra concert, waar nog voldoende kaarten voor te koop zijn! Alleen: dat concert is op exact hetzelfde moment als de finale van de Champions League... en je partner is een groot voetbalfanaat. Zelf heb je he-le-maal niets met voetbal, maar je weet dat het voor je partner belangrijk is, al vindt hij Ed Sheeran ook geweldig. Je besluit ze te kopen en belt gelijk je BFF of ze met je mee gaat. 's Avonds vertel je aan je partner dat je samen met je bestie naar Ed Sheeran gaat en dat hij rustig de finale kan kijken. Hij vindt het prima en wenst je veel plezier, maar had liever gehad dat je het even overlegd had. Hoe geweldig voetbal ook is, dat concert had hij eigenlijk niet willen missen. Nou ja.


Verhaal 4b: Je bent groot fan van Ed Sheeran en, o vreugde, er komt een extra concert, waar nog voldoende kaarten voor te koop zijn! Alleen: dat concert is op exact hetzelfde moment als de finale van de Champions League... en je partner is een groot voetbalfanaat. Zelf heb je he-le-maal niets met voetbal, maar je weet dat het voor je partner belangrijk is, al vindt hij Ed Sheeran ook geweldig. Normaal gesproken zou je gelijk snel overleggen, maar hij is niet bereikbaar nu en de kaartjes gaan erg snel weg. Je besluit ze te kopen. Leuk als je samen met je partner kunt gaan, maar je hebt er ook alle begrip voor als hij liever de finale kijkt. Dan ga je lekker samen met je BFF en breng je een leuk T-shirt voor hem mee, ook prima. 's Avonds bespreek je het samen even. Je partner besluit met je mee te gaan, hij wil toch liever Ed zien dan de wedstrijd, al was de keuze best lastig. Je vraagt hem of hij het ècht zeker weet en dat is het geval. Hij kijkt de wedstrijd later wel terug, al is de uitslag horen waarschijnlijk onvermijdelijk. Jullie genieten samen met volle teugen van het concert.


Verhaal 5: Je bent groot fan van Ed Sheeran en, o vreugde, er komt een extra concert, waar nog voldoende kaarten voor te koop zijn! Alleen: dat concert is op exact hetzelfde moment als de finale van de Champions League... en je partner is een groot voetbalfanaat. Zelf heb je he-le-maal niets met voetbal, maar je weet dat het voor je partner belangrijk is. Normaal gesproken zou je gelijk snel overleggen, maar hij is niet bereikbaar nu en de kaartjes gaan erg snel weg. Je besluit ze te kopen. Leuk als je samen met je partner kunt gaan, maar je hebt er ook alle begrip voor als hij liever de finale kijkt. Dan ga je lekker samen met je BFF en breng je een leuk T-shirt voor hem mee, ook prima. 's Avonds bespreek je het samen even. Hij wil toch het liefst thuis blijven en de finale kijken, daar verheugt hij zich al dagen op. De bewuste dag wensen jullie elkaar een hele fijne avond toe en delen jullie, voor het slapen gaan, je belevenissen met elkaar. Jullie hebben allebei een super avond gehad.


Zo zijn er nog vele versies met nuanceringen te verzinnen, maar de strekking is vast duidelijk. In een situatie als deze kan er hoop mis gaan om diverse redenen. Omdat je aannames doet. Omdat je niet communiceert. Omdat je je eigen behoeftes wegcijfert voor je partner. Omdat je geen tot weinig rekening houdt met wat voor de ander belangrijk is. Omdat je je partner voor onmogelijke keuzes stelt omdat je bevestiging zoekt dat hij voor jou zal kiezen. Wat zijn oorzaak weer vindt in onzekerheid. Wanneer je issues hebt met je partner is het makkelijk om te zeggen dat het volledig aan de ander ligt. Beter is om zelf verantwoordelijkheid te nemen en bij jezelf te rade te gaan: waar komt bij jou een bepaald gevoel of een keuze vandaan? Daar kun je iets aan doen. Neem zelf de regie en draag de consequenties van je keuzes.

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page