top of page

Verwachting, teleurstelling en zelfreflectie


Vandaag wil ik het eens hebben over de tekst op bijgevoegde afbeelding. Ik zie hem regelmatig langs komen op social media. Vaak geplaatst door mensen die teleurgesteld zijn in een ander. Er zijn verschillende varianten van deze tekst en ik koos juist deze omdat hij zegt: "Er komt een moment dat je moet ophouden met het oversteken van oceanen voor mensen die nog niet over een plas zouden springen voor jou."


Er zit heel erg veel in deze tekst. Het zegt vooral iets over jou. Jij steekt oceanen over voor iemand, of voor anderen. Je kiest ervoor om dat te doen. Omdat jij vindt dat die ander dat waard is? Omdat jij dat wilt doen? Maar wellicht ook met een verwachting, namelijk dat die ander datzelfde dan ook voor jou doet? Daar gaat het mis.


Op het moment dat je verwachtingen hebt van anderen, aannames doet vanuit je eigen referentiekader ("dat doe ik toch ook voor die ander?") dan creëer je voor jezelf een enorm risico op teleurstelling. Want wat gebeurt er gevoelsmatig bij jou wanneer die ander niet hetzelfde voor jou doet?


Dan kun je in een spiraal van negatieve gedachten en nog meer aannames belanden, als je niet uitkijkt. "Die ander geeft niks om mij". "Alles komt altijd alleen van mijn kant". "Als die ander echt van me zou houden, dan...". "Waarom komt alles altijd op mijn schouders?" Misschien herkenbaar?


Even stop en terug naar de tekst en wat jij doet: jij steekt oceanen over. Dat is niet niks. Wanneer ben je daarmee begonnen en met welk doel? Geeft het je een goed gevoel om dat te doen? Wat wil je ermee bereiken? Heeft de ander je ooit gevraagd om dat te doen? Wat denk je dat er gebeurt wanneer je ermee ophoudt? Wat ik hiermee wil zeggen: dit ligt bij jou. Jouw keuzes. Jouw regie.


Die ander heeft het volste recht om zelf te beslissen om geen oceanen over te steken en ook niet over ean plas te springen, alleen omdat een ander dat zou graag zou willen en dat wél doet.


Vertaald naar (liefdes) relaties zie je dat, in dit geval, er één persoon is die het gevoel heeft alles voor de ander te doen en die het gevoel heeft dat de ander dat niet in gelijke mate terug geeft. Praat er samen over. Liefst niet vanuit heftige emotie, maar in alle rust. Het kan namelijk zo zijn dat de ander je nooit gevraagd heeft om oceanen over te steken en de aanname heeft gedaan dat het iets is dat jij gewoon graag doet. Prima.


Wil je iets van een ander? Vraag het.

Baal je ergens van? Zeg het.

Verwacht niet van een ander dat diegene hetzelfde doet en denkt als jij.

Overschrijd je eigen grenzen niet.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page