top of page

Levenslessen


Leuke vraag kreeg ik binnen! Wat de belangrijkste levenslessen zijn die ik geleerd heb. Nou, dat zijn er nogal wat, dus besloot ik om er een blog aan te wijden.


 1. De allerbelangrijkste: vergelijk jezelf nooit met anderen. Het heeft geen enkele zin. Er is maar één jij. Je bent uniek.

 2. Er bestaat niet zoiets als een makkelijke weg. Alles dat belangrijk is voor je wat je écht wilt (bereiken) kost inspanning, moeite en hard werk. Soms bloed, zweet en tranen. Ook hier is punt 1 weer zo belangrijk. Je doet het voor jezelf!

 3. Perfectionisme is geen goede eigenschap, sterker nog: het is een schadelijke eigenschap die stress geeft, die je geluk en tevredenheid in de weg zit en die ervoor zorgt dat je niet los kunt laten. En wat is perfect eigenlijk? Doe het goed. Dat is genoeg.

 4. Zorg dat je bij voorkeur nooit schulden hebt en spaar zodra je kunt. Dat betekent hard werken, soms moeilijke keuzes maken en tevreden zijn met wat je hebt. Dat betekent ook accepteren dat iets op dat moment niet kan.

 5. Teleurstelling hoort bij het leven. Hoe groot de teleurstelling is, hangt af van jouw eigen verwachting. Verwacht niet teveel, dan is de kans op teleurstelling een stuk kleiner.

 6. Slaap een nachtje over (grote) beslissingen. Is die geweldige kans dan weg, dan was hij niet voor jou bestemd. Het is een veel gebruikte truc om je onder druk te zetten om een toezegging van je af te dwingen. "Nu of nooit!" "Slechts 10 minuten geldig!" "Alleen vandaag!" Nee hoor. Liever een verstandige, doordachte keuze maken dan spijt achteraf. Iemand die jouw waarde ziet, is bereid te wachten.

 7. Vertrouw je intuïtie en buik-gevoel. We willen het soms zó graag beter weten en rationeel weg redeneren, maar dat knagende, ongemakkelijke gevoel van binnen is er niet voor niets.

 8. Zeg "alsjeblieft", "dankjewel" en "sorry" en groet mensen. Kleine moeite, groot plezier. Wees vriendelijk. Degenen die zelf onvriendelijk zijn hebben soms het hardst een vriendelijk woord nodig.

 9. Je hoeft niet iedereen aardig te vinden en niet iedereen hoeft jou aardig te vinden. De personen waar je echter de grootste hekel aan hebt zijn vaak wel de mensen waar je veel van kunt leren, omdat ze andere kwaliteiten en eigenschappen hebben dan jij.

 10. "Nee", is ook een antwoord.

 11. Een keuze die je vol overtuiging maakt is nooit verkeerd. Ja, de gevolgen kunnen wel desastreus uitpakken hoor, maar dan nog is het resultaat waardevol: een keiharde levensles die je nooit meer vergeet. Falen bestaat niet; leren wel. Onthoud wel dat wanneer je dingen op dezelfde manier blijft doen je geen andere resultaten hoeft te verwachten.

 12. Het ligt aan jou. Altijd. Jij bent namelijk de enige persoon die de volledige regie heeft over je leven en dat betekent dat je de gevolgen draagt van elke keuze die je maakt. Natuurlijk gooit het leven ook onverwachte dingen op je pad waar je zelf niet voor kiest, maar aan jou de keuze hoe je daarmee om gaat. Verspil je kostbare tijd niet. In het verlengde daarvan:

 13. Heb het niet over schuld, maar over verantwoordelijkheid. Het maakt niet uit wie de schuldige is van iets, het is namelijk al gebeurd en het ligt in het verleden. Je kunt je hardnekkig vastbijten in de overtuiging dat degene die schuldig is zich naar jou verontschuldigt en de situatie ook maar op moet lossen, maar dan kun je vaak lang wachten en de klok tikt door. Onrechtvaardig? Zeker. Maar wil je echt het verdere verloop af laten hangen van de bereidwilligheid van een ander? Nee toch? En dóór met je leven.

 14. Wees eerlijk. Wanneer je een goed leven leidt en de juiste keuzes maakt hoef je nooit geheimen te hebben. Gemaakte fouten hoef je niet geheim te houden, fouten maken is menselijk. Ze proberen te verdoezelen alsof ze nooit gebeurd zijn is oneerlijk. Bevind je je in een situatie of relatie die geheim moet blijven? Dan bevind je je op een plek of met iemand waar je niet zou moeten zijn. Zaken die verborgen blijven kunnen het daglicht niet verdragen. Besef wanneer je verkeerd bezig bent en loop ervan weg. Wanneer je twijfelt of iets oké is wat je doet: stel je voor dat degene die je het meest dierbaar van allemaal is toe zou kijken; zou je dan exact hetzelfde handelen?

 15. Durf hulp te vragen. In je eentje blijven ploeteren terwijl er hulp beschikbaar is, is niet sterk, noch zelfstandig: het is niet slim. Wees niet te trots om een helpende hand te accepteren wanneer je die nodig hebt. Je bent niet alleen.

 16. Geniet elke dag. Niet elke dag is een goede dag, maar in elke dag zit wel iets goeds. Stel genieten van het leven niet uit, "later" kan ver weg zijn of misschien nooit komen. Draag je mooiste kleding. Doe leuke dingen. Ga niet wachten tot een geschikt moment, máák het moment geschikt.

 17. Leer oprecht en echt luisteren naar anderen. Door oprecht te luisteren leer je. Ga maar eens na bij jezelf of je echt hoort wat de ander zegt, of dat je in je hoofd al bezig bent met jouw verhaal, wat jij wilt gaan zeggen.

 18. Blijf weg van mensen die je alleen maar energie kosten. De eeuwige klagers, die nooit zelf verantwoordelijkheid nemen, nee, alles overkomt hen alleen maar, ze zijn het eeuwige slachtoffer en heel hun leven is k*t. Degenen die altijd op jou bouwen om hun fouten op te lossen en hun geklaag aan te horen. Ze zijn altijd hun portemonnee vergeten (als het hun beurt is om te betalen). Ze zijn nooit op tijd op een afspraak, altijd lag het aan de omstandigheden of/en aan anderen. "Ik kon er ècht niets aan doen..." is hun motto. Helpen is lief, slechte gewoontes van een ander in stand helpen houden niet. Laat je niet meetrekken in hun chaos. Zie punt 10.

 19. Kijk uit met woorden. Gebruik ze niet wanneer je zeer geëmotioneerd bent. Ze kunnen veel pijn veroorzaken en je kunt je woorden niet terugnemen, noch de herinnering aan de pijn die ze veroorzaakt hebben. Woorden kunnen oor strelend zijn, maar ook waardeloos zonder de bijbehorende daden. Beloftes zijn prachtig, maar zijn pas wat waard als ze nagekomen worden. De woorden die je gebruikt zeggen iets over jouw beleving, besef dat. "Jij bent altijd..." klinkt anders dan "Ik ervaar jou als...". Soms is zwijgen beter.

 20. Wat anderen over jou denken is niet jouw zorg. Zie ook punt 9. Je bent niet op de wereld om het voor iedereen goed te doen. Ik bedoel hier niet mee dat je geen rekening met anderen hoeft te houden, natuurlijk wel, maar het houdt op wanneer je keuzes gaat maken die zwaar ten koste van jezelf gaan in het voordeel van een ander. Jezelf wegcijferen om een ander te helpen is niet nobel, het is een ander leren dat jij jezelf niet belangrijk genoeg vindt om jezelf op de eerste plaats te zetten. Zorg goed voor jezelf; je kunt niet geven wat je niet hebt.

 21. Vergeef anderen die jou, in jouw ogen, onheus bejegend hebben. Niet altijd omdat ze dat waard zijn, maar omdat jij innerlijke rust en vrede waard bent. Kwaad en wrokkig blijven vergiftigt alleen jezelf. En: dat je niet van iemand kreeg wat je hoopte wil niet zeggen dat ze je niet alles hebben gegeven wat ze konden. Wat er niet in zit, kan er ook niet uit komen.

 22. Oordeel niet over anderen. Dat valt soms niet mee, maar besef dat je nooit het hele verhaal van een ander kent. Iedereen draagt zijn eigen kruis in het leven, iedereen heeft zijn eigen gevechten. Iedereen heeft wel ergens pijn of verdriet om. Hoe iemand naar jou is heeft vaak niets met jou te maken, maar alles met henzelf.

 23. Doe geen aannames. Communiceer! Vraag. Vertel. Ga er nooit van uit "dat je het wel weet", mensen en situaties kunnen veranderen.

 24. Weet wat jou gelukkig maakt. Geluk is voor elke persoon anders. Geluk is overal, je moet het wel willen zien. Verwar het niet met blij zijn, geluk zit dieper en is duurzamer. Gelukkig zijn is een keuze. Hoe meer je nodig denkt te hebben om gelukkig te kunnen zijn, hoe kleiner de kans dat je het zult zijn.

Ik kan hier nog heel lang mee doorgaan. Maar het is mooi weer buiten. Ga er lekker van genieten!


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page