top of page

Keer de andere wang toe

(Bron afbeelding: Yoga Spot)

Ik ben Rooms-Katholiek opgevoed. Als kind kreeg ik op school les uit de Bijbel door meneer Pastoor en ik vond sommige dingen, logischerwijs, lastig te begrijpen. Nu nog. Zo was er het verhaal over Jezus die de uitspraak deed dat, wanneer iemand jou op de wang slaat, je ook de andere wang toe moet keren.


Ik herinner me dat de stoerste jongen uit de klas riep: "echt niet, dan sla ik terug!" Ik moet zeggen dat hij niet de enige was die er zo over dacht. Want kregen we ook niet te horen dat je voor jezelf op moet komen? Jaren heb ik niet aan die les gedacht. Tot deze week. Facebook laat je dagelijks herinneringen zien van dingen die je zelf gepost hebt, soms jaren en jaren geleden. Het is geen geheim dat mijn leven in ongeveer 10 jaar tijd nogal veranderd is; en ikzelf ook. Pas geleden las ik een oud bericht van mezelf. Ik schrok er een beetje van. Tussen de regels door las ik boosheid, verdriet, teleurstelling en zelfs wat narrige wrok.


Ineens schoot de les van meneer Pastoor, van zo lang geleden, mijn hoofd in en begreep ik het. Precies. Je kunt nooit helen en gelukkig zijn zolang je van binnen vol zit met negatieve gevoelens en emoties. Een mooie, maar harde uitspraak die de lading dekt: dat is als het continu drinken van gif en hopen dat de ander dood neervalt. Zogezegd. Wat je ook meemaakt in het leven, wat jou ook door een ander wordt aangedaan, hoe verkeerd sommige van je keuzes ook uitpakken: jij kiest hoe je je wilt voelen, een ander bepaalt dat niet. Natuurlijk is het menselijk om boos of verdrietig te zijn, maar: niet te lang. Elk moment dat jij besteedt aan boos zijn en het voelen van negatieve emoties is een moment verloren waarin je ook blij en gelukkig had kunnen zijn.


Wanneer iemand jou de spreekwoordelijke klap op je wang geeft, daagt diegene je uit. Negatieve aandacht is óók aandacht. Je hebt dan de keus: boos worden en terug uithalen en je kostbare tijd, emoties en gedachten besteden aan iemand die jou zojuist een tik heeft gegeven. Of je kunt je afwenden met opgeheven hoofd en besluiten dat diegene het niet waard is. Niet je tijd, niet je aandacht en zeker niet je gemoedsrust. Het vergt oefening. Zeker wanneer je van nature een gevoelig persoon bent, of misschien zelfs een onzeker persoon.


Nare gebeurtenissen kunnen heel lang in je hoofd en in je hart rond blijven spoken. Ook kan de meest zinloze vraag die er is blijven hangen: "waarom?" Daarom:

  1. Begrijpen waarom iets gebeurd is verandert de uitkomst niet. Het is ook heel goed mogelijk dat je zelfs nooit antwoord krijgt op die vraag. Laat los. Het ligt achter je.

  2. Iemand die jou (opzettelijk) pijn doet is iemand die niet om je geeft en voor wie je niet belangrijk (genoeg) bent. Echt niet. Denk dan ook niet dat je die ander "terug kunt pakken". Het boeit die ander niet wat jij doet of voelt en je verspilt alleen je eigen, kostbare tijd terwijl je vol zit met nare emoties. Ga verder met je leven. Zorg voor je eigen welzijn.

  3. Wat een ander doet of kiest is nooit jouw schuld. Ieder mens heeft zelf de mogelijkheid om keuzes te maken. Mensen die anderen de schuld geven kiezen ervoor om zelf geen verantwoordelijkheid te nemen voor hun aandeel in een situatie.

  4. Je kunt een ander niet veranderen. Je kunt alleen jezelf veranderen en verbeteren. Investeer daarom in jezelf. Wanneer je oprecht de persoon bent die je graag wilt zijn, zal je ook mensen aantrekken die je graag om je heen hebt.


Ik wens je hele fijne Kerstdagen en alle goeds voor 2024! Mocht je nog op zoek zijn naar goede voornemens: benoem elke avond, voor je gaat slapen, drie dingen waar je blij mee bent die dag. Vergeet de kleine dingen niet!

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page