top of page

Groei


Ja hoor, het is weer januari en overal lees en hoor ik over "goede voornemens". Heel eerlijk: de meeste voornemens roepen bij mij exact dezelfde allergie op als het zinnetje "ik wil iedereen bedanken". Wanneer je iets wilt of het je voorneemt dan DOE je het dus nog niet. Daar komt bij dat de meeste "goede voornemens" vooral gaan over ontevredenheid. Die ontevredenheid komt vaak voort uit: jezelf (en jouw situatie) vergelijken met (die van) anderen. Er ontstaat in je hoofd een beeld dat "ideaal" is en je neemt je voor dat ideaalbeeld te gaan bereiken. Omdat je denkt dat je gelukkiger zult zijn wanneer je dat ideaalbeeld bereikt hebt. Dan leg je de lat erg hoog qua verwachtingen. We weten dat de hoogste verwachtingen de diepste teleurstellingen voortbrengen.


Natuurlijk zijn er ook de voornemens om, bijvoorbeeld, gezonder te gaan leven. Prima. Doen, zeg ik. Stoppen met roken: simpel zat: weg met dat pakje peuken en er nooit meer eentje accepteren of opsteken. Klaar. Meer bewegen: vaker even je jas aantrekken, naar buiten gaan en een ommetje lopen. Klaar. Je wilt het minder druk hebben: vaker nee zeggen. Klaar. Wil je een andere manier van leven, dan moet je eerst, in volle overtuiging, ervoor kiezen om je oude gewoontes achter je te laten en, puur voor jezelf, nieuwe gewoontes in je leven te brengen die jouw welbevinden verbeteren. O ja, en daarbij moet je je vooral geen bal aantrekken van commentaar van anderen. Je doet het namelijk, voor menig ander, toch nooit goed.


Stop je met alcohol drinken: "Wat ongezellig, zeg! Ik heb speciaal je lievelingswijn in huis gehaald, daar laat je me toch niet mee zitten?" Zeg je "nee" tegen een klus omdat je de werk-privé balans goed wilt houden: "Goh, ik dacht dat ik op je kon rekenen." Wanneer je bij het uitgaan op tijd naar huis gaat omdat je voldoende wilt slapen en de dag erna moet werken: "Je lijkt wel een bejaarde! Je kunt nog genoeg uitrusten als je met pensioen bent."


Wanneer je oude gewoontes achter je laat kun je misschien gaan merken dat er mensen in je omgeving zijn die daar moeite mee hebben. Je bent niet meer de persoon zoals zij die kennen. Het kan ook voor jou ongemakkelijk voelen om op bepaalde plekken te komen waar iedereen je kent als "de oude jij". Goed voor jezelf zorgen is gezond. Mensen om je heen wennen wel aan "de nieuwe jij" als je duidelijk bent dat dit het leven is waar je voor kiest en dat je wilt dat ze jouw keuzes respecteren. Het is niet onbeleefd of onvriendelijk om iets af te slaan dat niet meer bij jou en je nieuwe leven past. Het is duidelijk. Als er mensen zijn die je om die reden niet leuk, goed of spannend genoeg meer vinden waren het nooit echte vrienden, hooguit mensen met wie je een gewoonte gemeen had. Je hoeft je ook nooit te schamen voor de persoon die je ooit was, op het moment dat je een ander persoon geworden bent, met nieuwe gewoontes en een ander leven. Het is allemaal deel van je en je had ooit ook een reden waarom je andere keuzes maakte dan nu. Dat heet groei. Een boom groeit niet omdat hij anderen schaduw wil geven, hij groeit omdat hij naar het licht reikt.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page