top of page

Eindejaars-overpeinzingen: tijd


En dan is het bijna 2024... Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar naar mijn gevoel gaat de tijd steeds sneller. Ik ben blij te constateren dat ik dit jaar af ga sluiten met een gelukkig en vredig gevoel. De laatste dagen van het jaar mag ik graag terug scrollen door alle foto's op mijn telefoon om zo het afgelopen jaar nog eens te herbeleven in vogelvlucht. Want wat gebeurt er toch veel in een jaar tijd. De mooiste en meest bijzondere herinneringen blijven, in mijn geval, meestal hangen, maar er was nog zoveel meer.


Spijt heb je voornamelijk van dingen die je niet hebt gedaan of mensen die je niet of nauwelijks hebt gezien. De reden die het eerst in gedachten komt: druk-druk-druk. Hij geldt voor velen van ons. Toch weten we allemaal dat nagenoeg elk jaar evenveel dagen bevat. We kiezen zelf waaraan we die tijd besteden. Het is goed om af en toe eens kritisch te kijken of er niet teveel tijd gaat naar zaken die eigenlijk van veel minder belang voor je zijn dan die waaraan je graag meer tijd had willen besteden. Dat betekent: andere keuzes maken. Andere keuzes maken heeft wél gevolgen...


Stel: je wilt graag minder dagen per week werken om meer tijd te hebben voor de dingen die er nu vaak bij inschieten. Dat kan, maar minder werken betekent ook minder inkomen. Minder inkomen betekent minder geld voor hobby's, uitjes, onverwachte zaken etc. Je wilt meestal datgene dat je het meest mist. Besef dat dit verlangen altijd in beweging is en afhankelijk van je situatie op dat moment. Met een partner of met een gezin maak je weer andere keuzes dan wanneer je alleen woont. Wees bewust van lange termijn gevolgen van een andere keuze. Soms is er ook een prima compromis mogelijk; wanneer je nu 5 dagen per week 8 uur per dag werkt, kun je met je baas bespreken om bijvoorbeeld 4 dagen per week 9 uur per dag te gaan werken. Kost je 4 uur per week aan salaris, maar levert je wel een hele vrije dag op! (En dan is het in dit gekke land met de jungle aan toeslagen soms ook nog zo dat thuis zitten meer oplevert dan werken, maar dat terzijde.)


Wat je ook kiest, het is jouw keuze. Maak de keuzes die voor jou goed voelen. Zorg echter dat je keuzes nooit goede communicatie in de weg staan. Mis je iemand: laat het weten. Betrek dierbaren in jouw keuzes. In deze tijd hebben we zo ontzettend veel mogelijkheden om te communiceren! Wanneer je iemand niet persoonlijk kunt zien en spreken: bel, facetime, mail, whatsapp, stuur eens een kaartje of schrijf weer eens een brief. Jij weet dat mensen een plaats in je hart hebben, maar als je hen dat niet laat weten, hoe weten zij dat dan?


Ik heb een leuke en eenvoudige oefening voor je om inzichtelijk te maken of je je tijd besteedt aan de dingen die belangrijk voor je zijn... of toch niet. Pak een vel papier en schrijf in het midden: "IK". Daar sta jij. Middenin je leven. Dan ga je nu alles dat een plek heeft in jouw leven opschrijven en, let op: hoe belangrijker het gevoelsmatig voor je is, hoe dichter je het bij je "IK" zet. Je kunt verschillende kleurtjes gebruiken om het overzichtelijker te maken. Denk aan "werk", "partner", "hobby", "reizen", "vrienden" of specificeer, wat je wilt. Maar geef alles een plek op dat papier, of het nu dichtbij je is of ver van je af. Klaar? Dan komt nu de laatste stap: Je gaat om elk woord een cirkel tekenen; hoe meer tijd je besteedt in je leven aan dat woord, hoe groter de cirkel.


Je snapt het al: in je ideale leven besteed je de meeste tijd aan de zaken die voor jou het meest belangrijk zijn, in de praktijk pakt het vaak niet zo uit. Je kunt dan voor jezelf nagaan wat de redenen daarvoor zijn. Zijn die redenen het waard? Zo nee, hoe ga je daar verandering in brengen? Het grappige is: veel, heel veel Kerstfilms gaan over exact hetzelfde onderwerp. Heb je ze ook gezien, dit jaar? De hoofdpersonen zijn vaak jonge, ambitieuze mensen, die voornamelijk bezig zijn met werken, targets halen, klanten binnen hengelen en die ineens ergens ingesneeuwd raken of zo, waardoor ze een belangrijke zakenafspraak missen en noodgedwongen moeten onthaasten. Waarbij ze uiteraard het Kerstgevoel terugvinden, nieuwe vrienden maken en ook nog eens de ware liefde vinden. Hatsekidee dan. De gefilterde beelden van perfect uitziende mensen en idyllische, besneeuwde plaatjes lijkt ver van realistisch.


Toch zit er een grote kern van waarheid in. Wanneer je druk bent, gehaast, vol zit met stress... dan ben je niet de beste versie van jezelf en mis je een hoop mooie, kleine gelukjes om je heen omdat je te druk bent om er even bij stil te staan. Mijn wens voor jou voor 2024: gebruik je kostbare tijd om je gelukkig te voelen. Wat jou gelukkig maakt weet je zelf het best; pak anders je tekening er nog maar eens bij. En maak hem af en toe ook opnieuw, je leven is tenslotte continu in beweging. Een heel gelukkig, gezond en liefdevol 2024 gewenst!

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page