top of page

De eerste drie weken


Zoals ik pas geleden in de "schop onder mijn kont" blog zei: "wordt vervolgd". Bij deze. Ik krijg veel vragen hoe mijn levensstijl verandering bevalt, of ik het volhoud en wat ik nu precies doe. Naast de vragen of ik al afgevallen ben.


Ik heb geen geheimen, lieve mensen. Morgen ben ik precies drie weken bezig. Laat ik eerst de vragen beantwoorden wat ik precies doe. Voeding eerst. In de eerste plaats heb ik zoveel mogelijk alles dat (niet van nature) suiker bevat van mijn eetlijstje geschrapt. Dat was de tip van een goede vriendin van me. Toen ik haar vroeg of ze dan niet één koekje of één bonbon mag van zichzelf, af en toe, zei ze: "Je biedt een alcoholist toch ook niet één biertje aan?" Goed punt. Suikers zijn een verslaving, het goedje is net zo verslavend als cocaïne. Afkicken dus. Ik ben sowieso nooit een grote zoetekauw geweest, dus dat is niet zo moeilijk.


Ik gebruik de gratis foodapp. Daar heb ik een traject ingevoerd, een doel dat ik wil bereiken, duurzame verandering, de app heeft voor mij berekend dat ik dan 1859 calorieën per dag mag eten. Met het keukenweegschaaltje weeg ik alles af dat ik eet en in de app staan bijna alle voedingsmiddelen geregistreerd. Ideaal. Even de barcode scannen en hoeveelheid invoeren in mijn eetdagboek. Ik kan ook zien wat koolhydraten bevat, eiwit en vet en houd die percentages zoveel mogelijk in balans. Per dag drink ik hooguit twee cappuccino's met een zoetje, de rest is theïnevrije kruidenthee en af en toe een cola zero. En natuurlijk: water.


Bepaalde voedselgroepen schrappen doe ik niet. Wel eet ik creatief door optimaal te genieten van de calorieën die ik mag weghappen. Dan kom je, bijna automatisch, uit op veel groente (weinig calorieën, vult, gezond en vezels), af en toe lekker eitje erbij, veel volkoren en mager vlees. Doordat ik vroeger met succes bij de Weight Watchers heb gezeten heb ik al veel kennis over voedsel, dat helpt. Ik ben deze week gewoon uit eten geweest, dan kies ik gezond en niet te veel en ik calculeer het in. Maar het belangrijkste: bewegen!


Per dag loop ik minimaal 5000 stappen. Elke dag. Ook met rotweer. Ook wanneer ik het druk heb. Dat is niet onderhandelbaar. Wil je een nieuw patroon aanleren, dan moet je elke dag herhalen. Tussen de middag loop ik elke dag een ommetje van minimaal 20 minuten. Om mezelf te motiveren gebruik ik voor het ommetje de "Ommetje" app. (Je had het niet kunnen raden...) Verder draag ik continu een fitbit die gekoppeld staat aan mijn iphone en in de Pacer app ben ik nu bezig aan mijn tweede wandel challenge. Medaille 1 is al binnen. Voor ik ga slapen synchroniseer ik en zo houd ik alles keurig bij. Ik slaap minimaal 8 uur per nacht.


Dit alles combineer ik met "intermittent fasten". Voor mij geldt: na mijn avondeten eet ik niets meer en ik ontbijt dan rond 9.00u. Zo heeft mijn lijf alle tijd om alles te verteren. Mooi allemaal, maar wat heeft het me opgeleverd na drie weken? Dat is vooral de vraag die ik krijg. Nou, hier komt het lijstje, in willekeurige volgorde:

 • Mijn kaaklijn is weer terug, weg beginnende onderkin

 • De gezellige rolladerolletjes op mijn rug zijn bijna helemaal weg

 • Mijn benen zijn een stuk gespierder en de huid is strakker

 • Mijn buik rond mijn maagstreek is een stuk platter

 • Mijn bovenarmen zijn strakker en dunner

 • Mijn conditie gaat met sprongen vooruit; mijn eerste ommetje was hijgend en mijn volle 20 minuten deed ik over een klein rondje. Inmiddels loop ik datzelfde rondje in hooguit 10 minuten. Mijn tempo is hoger, mijn afstanden worden langer (2,5-3 km) en ik loop in "flow". Ademhaling perfect op orde. Ik verheug me steeds meer op bewegen!

 • Ik heb enorm veel energie! Geen vermoeid gevoel. Daardoor ben ik de hele dag lekker bezig.

 • Ik slaap heerlijk en slaap ook makkelijk in.

 • Mijn huid is super glad.

 • Mijn houding is beter.

 • En, daar komt hij dan: gisteren gaf de weegschaal 3,7 kilo minder aan.

 • Gewicht: gedaald

 • BMI: gedaald

 • Lichaamsvet: gedaald

 • Lichaamswater: toegenomen

 • Skeletspier: toegenomen

 • Vetvrij lichaamsgewicht: toegenomen

 • Onderhuids vet: gedaald

 • Visceraal vet: gedaald

 • Spiermassa: flink toegenomen

 • Botmassa: gelijk gebleven

Het allerbelangrijkste: ik voel me geweldig! Tot op heden moet ik dan toch de roepers van "gewoon minder eten en meer bewegen!" gelijk geven. Maar je kunt niet zonder de juiste mindset en ook niet zonder discipline. Het vraagt echt complete toewijding aan een nieuwe stijl van leven. Eentje die wél vol te houden is. Op moeilijke momenten herinner ik mezelf aan mijn doel: gezond een hoge leeftijd willen bereiken met minimale ouderdomsklachten. Wordt weer vervolgd.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page