(Bron afbeelding: handmade by Charlie)
Ooit was er een gezegde: "Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje". Dit gezegde dateert nog uit de tijd dat er sprake was van "rangen en standen", maar het is door de eeuwen heen gebruikt in zowel negatieve als positieve zin; dat het geen zin had om te verlangen naar zaken die "boven je stand" waren, maar ook om aan te geven dat het prima is te accepteren wie je bent en wat je hebt, in plaats van te streven naar beter, groter, anders en meer.
Tegenwoordig echter vinden we dit een lijdzaam spreekwoord en het wordt nauwelijks meer gebruikt. In deze tijd wordt berusting, tevredenheid en acceptatie bepaald niet gepromoot. Logisch, want daar wordt het grote geld niet mee verdiend door de industrie. Wel aan degenen die niet (of nooit) genoeg hebben en die zelden tevreden zijn. Wanneer ik naar de hedendaagse maatschappij kijk dan vrees ik dat we massaal aan het doorslaan zijn. Als Gelukscoach valt me dit vooral op, omdat de grootst mogelijke denkfout steeds weer gemaakt wordt: denken dat geluk een einddoel is wanneer je aan al je persoonlijke voorwaarden en wensen hebt voldaan.
Gelukkig zijn, tevreden zijn, is een mindset. Twee geweldige gemoedstoestanden die simpel te bereiken zijn door gewoon te beslissen dat je het bent. Zo simpel? Ja, zo simpel. We vergeten onze eigen kracht. Alles wat er echt toe doet in het leven komt vanuit jezelf, van binnen naar buiten. In deze tijd van continue overprikkeling komt er gigantisch veel op ons af, van buiten naar binnen. Schoonheidsidealen waar we aan zouden moeten voldoen. Succes dat we zouden moeten hebben. Auto's waar we in zouden moeten rijden. Wat voor huis je hebt en hoe dat eruit zou moeten zien.
Malafide bedrijven leiden ons om de tuin met loze beloftes van snel resultaat en succes met minimale inspanning, met alle gevolgen vandien. Mensen die, soms op jonge leeftijd, overlijden na cosmetische ingrepen door beun-de-haas chirurgen omdat ze willen voldoen aan de heersende standaard van "mooi" zijn. Mensen die al hun spaargeld zien verdampen door te denken zeer winstgevende investeringen te doen die slechts een piramideconstructie blijken te zijn. Wondermiddeltjes om af te vallen. Onzekerheden van de mens worden aangewakkerd en uitgebuit, soms op subtiele wijze. Producten waar men eerst nauwelijks interesse in had worden "geboost" tot essentieel, door bekende en succesvolle personen die (voor enorme bedragen) met alle liefde vertellen hoe geweldig en onmisbaar die producten voor je zijn. Dat je ze waard bent en dat je ze jezelf moet gunnen.
Begrijp me niet verkeerd: dat er mogelijkheden zijn voor groei, ontwikkeling en positieve verandering is prachtig! Dat het verlangen ernaar voortkomt uit jezelf continu vergelijken met anderen en door de media (en alles wat daarachter schuilt!) gezette standaarden willen halen echter niet. Het is een heel verschil of je iets doet voor jezelf of omdat je aan de wereld wilt laten weten dat je het voor jezelf doet. Pas regelmatig zelfreflectie toe en durf eerlijk te zijn tegen jezelf. Waar komen gevoelens vandaan? Verwar gevoelens niet met emoties. Emoties behoren tot ons standaard pakketje als mens. Pas wanneer we er onze gedachten aan toevoegen worden het gevoelens. Je kunt je gedachten beheersen en analyseren, dus je gevoelens ook.
Weet je dat het stukje in jezelf dat je ervan weerhoudt om je gelukkig te voelen (ik noem het: je kurk) vaak juist dat stukje is waar je geen aandacht aan wilt schenken? Dat je weg wilt stoppen, dat je probeert te vergeten, waar je je voor schaamt, waar je bang voor bent? Dat je, in plaats van dat stukje onder ogen te zien, te accepteren en aan te pakken, gaat kiezen voor "troost" zaken om jezelf te sussen? Zo kunnen verslavingen ontstaan. Je probeert dan het stukje in jezelf dat schreeuwt om aandacht en zorg te verdoven met eten, drank, drugs, seks, dure spullen etc. terwijl je probeert de symptomen te verbergen.
Wees bewust van je eigen gedrag, je gevoelens, je gedachten en je keuzes. Neem verantwoordelijkheid voor jezelf, voor je eigen leven en voor jouw geluk. Het is prima om daar hulp bij te zoeken. Ooit adviseerde ik een kennis om een psycholoog te bezoeken en als dank werd ik een half jaar lang doodgezwegen. Omdat die persoon het interpreteerde als "het ligt aan jou, het is jouw schuld, het zit niet goed in je bovenkamer". Wat ik ermee bedoelde is: "Je komt er zelf niet uit, zoek hulp, zet die stap voor jezelf". Dit stukje blijft terug komen: het gaat niet om schuld, het gaat om verantwoordelijkheid. Zou je gebeten worden door een giftige slang, wat doe je dan? Ga je in discussie met de slang waarom je het blijkbaar verdiende om gebeten te worden, of ga je er alles aan doen om jezelf te redden van dat toxische in je? Precies. Je kunt een kwartje worden; als dat echt is wat je wilt.
Comments